Blogger news

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χαρακτήρες Comics Που Έμειναν Στην Ιστορία


Χαρακτήρες Comics Που Έμειναν Στην Ιστορία



Μερικές φορές αναρωτιέμαι, αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο που δεν έχει πιάσει στα χέρια του έστω και για λίγο ένα comic και δεν έχει μπει στον πειρασμό να το ανοίξει και να το διαβάσει. Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο αλλά μπορεί φυσικά και να κάνω λάθος. Σήμερα λοιπόν, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τα comics που είχαν την μεγαλύτερη απήχηση στο κόσμο και τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια βόλτα μέσα από τον μαγικό κόσμο των comics.


Η λέξη «κόμικ» ,για όσους δεν το γνωρίζουν, προέρχεται από την ελληνική λέξη κωμικός. Αυτό γιατί τα πρώτα κυρίως comics είχαν κωμικό περιεχόμενο και προσέφεραν γέλιο στον εκάστοτε αναγνώστη. Τα comics είναι μια τέχνη που περιλαμβάνει κινούμενα σχέδια τα οποία αφηγούνται μια συγκεκριμένη ιστορία η οποία συνοδεύεται από μία σειρά εικόνων και σύντομα κείμενα μεταξύ των ηρώων. Τα comics είναι μια ασχολία η οποία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικής θέσης εδώ και πολλά χρόνια.



Με το πέρασμα των χρόνων έκαναν την εμφάνιση τους κάποιοι ήρωες και χαρακτήρες comics που έμειναν στην ιστορία, διαβάστηκαν πολύ και είναι και μέχρι σήμερα γνωστοί. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι ο Μίκυ Μάους ,ένα comic που δημιουργήθηκε από τον αμερικανό Ουώλτ Ντίσνευ και τον Ουμπ Αιγουερκς στις ΗΠΑ το 1928. Ο Ντίσνεϋ, όπως ακούγεται συνέλαβε την ιδέα να έχει ένα ποντίκι ως πρωταγωνιστή σε ένα ταξίδι με τρένο που έκανε με την γυναίκα του Λίλιαν. Το 1930, ο Άιγουερκς δημιούργησε την πρώτη εκδοχή του Μίκυ Μάους σε comic κινουμένων σχεδίων, ενώ αργότερα βγήκε και η πρώτη ταινία με τον Μίκυ Μάους πρωταγωνιστή comic. Αυτό έχει κάνει το γύρω του κόσμου, έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και πλέον αποτελεί ένα από τα διασημότερα στο κόσμο. Ένας άλλος ήρωας που εμφανίστηκε το 1929 και έκανε τεράστια επιτυχία είναι ο Ποπάυ , ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ .Εμφανίστηκε στις 17 Ιανουαρίου σε μία σειρά comics της νεοϋορκέζικης εφημερίδας «Evening Journal». Αφηγούνταν την ιστορία ενός καλόκαρδου, αλλά γκρινιάρη ναυτικού που έτρωγε σπανάκι το οποίο του έδινε υπεράνθρωπη δύναμη. Μάλιστα, η συνήθεια του να τρώει σπανάκι οδήγησε στην αύξηση της κατανάλωσης του λαχανικού κατά 33% από πολλούς θαυμαστές του. Αργότερα, στην Αμερική μέσω κάποιων μεγάλων εταιριών, όπως η Marvel και η DC comics ήρθαν στο προσκήνιο ήρωες, όπως ο Σούπερμαν και ο Σπάιντερμαν, οι οποίοι έκαναν τεράστια επιτυχία και εξαπλώθηκε η φήμη τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί οι ήρωες μετά την επιτυχία που έκανε το comic, πολύ γρήγορα έγιναν και ταινία με εξίσου μεγάλα έσοδα.


Την ίδια περίοδο, μεγάλη άνθιση γνώριζαν τα comics και στην Ευρώπη με κυριότερα και σημαντικότερα comics αυτά του Τεντέν, του Αστερίξ, του Λούκι Λουκ καθώς και του Ιζνογκούντ. Ο Τεντέν είναι το πρώτο από αυτά τα comic και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου του 1929. Δημιουργός του ήταν ο διάσημος Βέλγος δημιουργός comics, ο Ζορζ Προσπερ Ρεμί ή αλλιώς Ερζέ. Ο Τεντέν αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα comics παγκοσμίως καθώς οι πωλήσεις του φτάνουν τα 200 εκατομμύρια, ενώ έχει μεταφραστεί και σε 58 γλώσσες. Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε το 1883 ενώ συνολικά έχουν δημοσιευτεί 24 τεύχη. Ο Τεν Τεν είναι ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που δουλεύει ως ρεπόρτερ και μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με το πιστό του σκύλο Μιλού. Όσον αφορά τον Αστερίξ, το comic αυτό αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο και ξεκίνησε να δημοσιεύεται το 1959 γραμμένο στα γαλλικά. Δημιουργός του ο διάσημος Ρενέ Γκοσινί, ο οποίος μαζί με τον Αλμπέρ Ουντερζό που έκανε τα σκίτσα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα comic που έκανε γύρω στις 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε πάνω από 100 γλώσσες και διαλέκτους, ακόμα και στα κρητικά, ποντιακά και κυπριακά. Οι ήρωες είναι κάτοικοι του Γαλατικού χωριού που προσπαθούν να το προστατεύσουν από τους Ρωμαίους και τις επιθέσεις τους.


Ένας ακόμη χαρακτήρας που μετά την δημοσίευση του έκανε τεράστια επιτυχία δεν είναι άλλος από τον Λούκι Λουκ. Το comic αυτό εμφανίστηκε το 1946 και δημιουργός του ήταν ο Βέλγος Μόρρις, ενώ το comic αυτό κατάφερε να προσελκύσει πολύ κόσμο και να γίνει ιδιαίτερα γνωστό την εποχή που σεναριογράφος του ήταν Ρενέ Γκοσινί . Ο Λούκι Λούκ είναι από τα πιο εμπορικά comics και υπολογίζεται ότι είχε πολλά εκατομμύρια πωλήσεις γεγονός που τον έκανε ανάρπαστο σε μικρούς και μεγάλους. Άλλος ένας χαρακτήρας του Γκοσινί που κάνει μεγάλη επιτυχία είναι ο Ιζνογκουντ, σχεδιαστής του οποίου είναι ο Ζάν Ταμπαρί. Το όνομα του Ιζνογκούντ είναι λογοπαίγνιο στην αγγλική γλώσσα (η λέξη Ιznogoud είναι γαλλική προφορική έκδοση της φράσης He is no good) και ανήκει στον κεντρικό ήρωα αυτής της σειράς.

Σίγουρα δεν θα μπορούσα με τίποτα να αγνοήσω και να παραβλέψω την εμφάνιση και την ανάπτυξη των Ιαπωνικών comics, τα οποία ονομάζονται «μάνγκα», μια λέξη που σημαίνει "παιχνιδιάρικες εικόνες" και αναφέρεται στα κινούμενα σχέδια. Τα μάνγκα εμφανίστηκαν κάπου τον 20ο αιώνα και η μορφή τους τελειοποιήθηκε μετα και τον Β ΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Τα ιαπωνικά κόμικς είναι κυρίως comics με σύντομους διαλόγους και έντονες εικόνες και σκηνές. Τα χαρακτηρίζει μεγάλη δράση και βία μεταξύ των ηρώων που εμπλέκονται σε κάθε ιστορία. Από τα πιο γνωστά μάνγκα είναι σίγουρα το comic Naruto. Ο σχεδιαστής αυτού του χαρακτήρα είναι ο Kishimoto Masashi . Η σειρά εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1999 στο 43o τεύχος του περιοδικού Shonen Jump και περίπου το ένα τρίτο αυτής έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά. Η σειρά έχει τεράστια απήχηση και ακόμα και σήμερα που συνεχίζεται να προβάλλεται ο αριθμός των θαυμαστών του συνεχώς αυξάνεται. Εξίσου μεγάλη δημοτικότητα ανά τον κόσμο έχει το Dragon ball του Akira Toriyama καθώς και το One Piece του Eiichiro Oda, το οποίο θεωρείται από τα πιο διάσημα και επιτυχημένα comic με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά τα comics αργότερα λόγω της επιτυχίας που είχαν έγιναν και ταινίες με εξίσου τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.


ΠΗΓΉ:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...