Blogger news

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Γιατί δεν ζαλιζόμαστε όταν γυρίζει η γη;


Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο νιώθουμε την περιστροφή της αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να επηρεάσει τη ζωή μας. Στην πραγματικότητα για να κατορθώσουμε να το δούμε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ευαίσθητα όργανα όπως το εκρεμές του Facault.
Αλλά ας δούμε αναλυτικά την εξήγηση :


Σύμφωνα με τον 1ο νόμο του Νεύτωνα, εάν σε ένα σώμα δεν ασκείται δύναμη τότε αυτό είτε είναι ακίνητο, είτε κινείται με σταθερή ταχύτητα. Άρα αφού η γη περιστρέφεται με σταθερή ταχύτητα πώς γίνεται να μας ασκεί δύναμη;





Στο παραπάνω σχήμα βλέπουμε ένα μπλε σώμα που βρίσκεται πάνω στη γη όταν αυτή δεν έχει περιστραφεί και στην συνέχεια όταν έχει περιστραφεί 90 μοίρες μετά από λίγες ώρες. Αν και το μέτρο της ταχύτητας ήταν ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιφοράς η κατεύθυνση της αλλάζει συνεχώς και συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σταθερή. Ο παραπάνω λοιπόν μύθος καταρίπτεται.


Και μερικά απλά μαθηματικά :


Διαπίστωση 1


Η περίμετρος της γής στο ύψος του ισημερινού είναι :


όπου R η ακτίνα της γής 6300km


Εάν λάβουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος περίπου 40 μοιρών ο παράλληλος που διέρχεται από αυτή θα έχει μήκος


Έτσι όποιος βρίσκεται στην Ελλάδα διανύει 30 068km σε 24 ώρες χωρίς καν να μετακινηθεί από τη θέση του!


Δηλαδή έχει ταχύτητα :


Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ισημερινό αυτή η ταχύτητα είναι σχεδόν διπλάσια, ενώ στους πόλους μηδενική.


Διαπίστωση 2


Σε 24 ώρες η γη στρέφεται 360 μοίρες


Σε μία ώρα 360/24=15 μοίρες


Σε ένα δευτερόλεπτο 15/3600=0.004 μοίρες , δηλαδή αρκετά λίγο για να καταλάβουμε κάτι.


Ποια δύναμη τελικά μας ζαλίζει;

Η δύναμη που μας ασκείται λόγω της περιστροφής της γής λέγεται Coriolis. Η επίδραση που έχει μπορεί να φανεί στο παρακάτω σχήμα όπου ένα αντικείμενο δέχεται την επίδραση της, βρισκόμενο πάνω σε ένα δίσκο που γυρίζει.


Λόγω του ότι απαιτείται ανώτερο μαθηματικό υπόβαθρο για την περαιτέρω μελέτη του φαινομένου, το μόνο που θα αναφέρουμε είναι μερικά αποτελέσματα της Coriolis :


Σε περιοχή με γεωγραφικό μήκος 45 μοίρες (κοντά στην Ελλάδα δηλαδή), εάν ένα σώμα αφεθεί από ύψος 100m τότε θα αποκλίνει τουλάχιστον 1,55cm ανατολικά.

Στο νότιο ημισφαίριο οι τυφώνες στρέφονται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ενώ στο βόρειο ημισφαίριο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.


Ο Foucault κατασκεύασε το περίφημο εκρεμές του στο πάνθεον στη Γαλία και απέδειξε ότι η γη γυρίζει.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...