Blogger news

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Που οφείλεται η διαστρεβλωμένη ιστορία μας και το ανυπέρβλητο μίσος απέναντι στους Τούρκους;

Που οφείλεται η διαστρεβλωμένη ιστορία μας και το ανυπέρβλητο μίσος απέναντι στους Τούρκους;
Ποια η γνώμη των Ελλήνων για τον γειτονικό λαό της Τουρκίας;
Από γενιά σε γενιά, μέσα από μαρτυρίες, μέσα από την ίδια την ιστορία εμφυτεύτηκε στο μυαλό του Έλληνα, ένα ανεξέλεγκτο μίσος για μια σκλαβιά που ο ίδιος προσωπικά δεν βίωσε ποτέ, αλλά που έμαθε από παππούδες, από τα σχολικά βιβλία και από την πλειονότητα του κοινωνικού περίγυρού του.
Θα μπορούσα να πω ότι είναι φυσικό επόμενο εφόσον μόνο η λέξη υποδούλωση, έχει αρκετή ισχύ ώστε να δώσει αρνητική χροιά και να προκαλέσει συναισθήματα απέχθειας. Παρόλα αυτά έχουμε ξαναυπάρξει υπό τον κλοιό ξένων κυριαρχιών, όπως αυτών της Ρώμης ή της Γερμανίας, κι όμως οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα θερμές διαθέτοντας καθοριστικές εμπορικές συναλλαγές, ενισχύοντας τον τουρισμό και κρατώντας μια γενικότερη ισορροπία χωρίς μνησικακία και προστριβές.
Αν και τα χρόνια σκλαβιάς υπό τους Γερμανούς δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά υπό τους Τούρκους, ωστόσο τυχαίνει να ήταν πολύ πιο βάρβαρα με βασανισμούς και μαζικές ποινές θανάτου. Παρόλα αυτά η ελληνική ιστοριογραφία προτιμά να παρουσιάζει την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως μια συνεχόμενη μάχη με το ακατόρθωτο όπου οι Έλληνες βγήκαν νικητές και κατάφεραν να απελευθερωθούν από το τυρρανικό καθεστώς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μια μάχη με την μουσουλμανική θρησκεία, όπου όσοι δεν αλλαξοπιστούσαν σφαγιάζονταν ενώ ταυτόχρονα επικρατούσε απαγόρευση των ελληνικών διδασκαλείων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πλέον “διαφημισμένα” «κρυφά σχολειά» τα οποία λειτουργούσαν εν κρυπτώ και υπό καθεστώς απαγόρευσης. Μαρτυρίες δείχνουν ότι οι δύο πρώτοι αιώνες και μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα υπήρξαν πολύ δύσκολοι, με τον καιρό όμως και έπειτα από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οι δυο λαοί άρχισαν να συγχέονται, να αποκτούν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές χωρίς να ισχύουν οι παραπάνω βαρβαρότητες και απαγορεύσεις καθώς δεν αναφέρονται σε καμία υπάρχουσα αξιόπιστη ιστορική πηγή. Σημαντικότερο μειονέκτημα ήταν το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είχαν την δυνατότητα διαχείρισης του κράτους τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν πενιχρές απολαβές και κατά συνέπεια φτώχεια.
Οι επεκτατικοί πολέμοι δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, είναι κάτι το οποίο είναι στην φύση του ανθρώπου και από τότε που γνωρίζουμε την ιστορία είναι ένα από τα συχνότερα φαινόμενα που επικρατεί έως και σήμερα, και μάλιστα με χειρότερα μέσα και τρόπους ταπείνωσης και εξαθλίωσης ολόκληρων χωρών. Είναι κάτι το οποίο κάναμε και εμείς σαν λαός και μάλιστα μας κάνει να ορθώνουμε το ανάστημα όποτε έρχεται το θέμα επί τάπητος. Πόσες φορές έχουμε όλοι ακούσει για τον Μέγα Αλέξανδρο, την ανδρεία και το μεγαλείο του, φτάνοντας να έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον μέχρι τότε γνωστό κόσμο; Σπάνια αναφέρονται ωστόσο οι σφαγιασμοί και η καταπίεση των κατεκτημένων λαών όπως επίσης των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι οποίοι πέθαιναν από υποσιτισμό, την κούραση και την εξαθλίωση. Για αυτή την Ελλάδα ξέρουμε να ορθώνουμε το ανάστημα, δεν έχουμε όμως μάθει να δεχόμαστε αντίστοιχες καταστάσεις, πρέπει να τις διαστρεβλώνουμε και να τις προσαρμόζουμε στα μέτρα μας.
Σίγουρα έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς κάπως έπρεπε να ανορθωθεί ο πατριωτισμός των Ελλήνων και να ενισχυθεί η πάλε ποτέ χαμένη αξιοπρέπειά τους. Γιατί όμως να ενισχύονται στο παρόν πλαστές ιδεολογίες που πλέον δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να διαιωνίζουν ένα ψέμα που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ανάγκη για κομπασμό και μια δήθεν ανωτερότητα;

Της Βασιλικής Ζωγραφάκη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...